Passiespelen Tegelen 23 augustus 2020

Het Passiespel verhaalt de emotionele gebeurtenissen uit de laatste dagen van het leven van Jezus:
Van de glorieuze intocht van Jezus in Jeruzalem, het laatste Avondmaal met de twaalf apostelen, het verraad van Judas, de door de hogepriesters geëiste veroordeling van Jezus, zijn pijnlijke kruisgang en uiteindelijk zijn dood aan het kruis op de Calvarieberg. Het zijn die gebeurtenissen, die de christenen gedenken tussen Palmzondag en Pasen.

Reeds vele eeuwen voordat Jezus in het jaar 30 ten tonele verscheen, verwachtten de joden de verschijning van de verlosser, de Messias. In de Romeinse provincie Palestina begon Jezus op zijn dertigste publiekelijk zijn leer te verkondigen. Hij werd omgeven door twaalf leerlingen. Een van hen was Judas Iskariot, met wiens hulp het joodse gerechtshof erin slaagde om Jezus te arresteren en ter berechting over te dragen aan de Romeinse autoriteit. Jezus werd beschuldigd van verraad tegen Rome. Uiteindelijk beval Pontius Pilatus de kruisiging van Jezus.

“Jezus: Geef ons wat wij elke dag nodig hebben aan brood, aan warmte en aan inzicht.”

Passiespelen 2020: ‘Hem achterna’
De tekstschrijvers van de editie 2020 – Jan-Jaap Jansen en Ineke ter Heege – hebben een heel nieuw Passiespel geschreven. Actueler en met meer noodzaak dan ooit. Waarin het verhaal over de laatste dagen van het leven van Jezus weliswaar gehandhaafd blijft, maar waarin heel andere, hedendaagse accenten worden gelegd. Zo wordt de veroordeling tot de kruisdood door de hogepriesters heftig bekritiseerd door Jozef van Arimathea; is Jezus eerder een rebel dan een Heiland; speelt Judas een verwarde rol van redder van de Messias en zijn de vrouwen rondom Jezus – waaronder zijn moeder Maria en zijn goede vriendin Maria Magdalena – veel belangrijker en krachtiger geworden. ‘Hem achterna’ vertelt het verhaal van toen en nu, van strijd en corruptie in het oude en het nieuwe Jeruzalem, van onderdrukking, wanhoop en verdriet. Maar ook van liefde en vriendschap, van vurige hoop en een oprecht geloof in een betere wereld.”

Het programma ziet er die dag als volgt uit:

• 9.30 uur staat de touringcar bij het Kerkhuys in Spanbroek
  • 9.45 uur vertrek
  • 10.45 uur 2x koffie of thee met gebak in de omgeving van Utrecht
  • 11.30 uur vertrek
  • 13.30 uur aankomst in Tegelen.

Bezoek aan de Passiespelen met pauzeconsumptie

• 17.00 uur vertrek uit Tegelen
  • 19.00 uur in Ankeveen staat het driegangen diner voor u klaar
  • 20.30 uur vertrek naar Opmeer
  • 21.30 uur terugkomst in Opmeer.

De prijs per persoon (alles inbegrepen) is nog afhankelijk van het aantal deelnemers:

• 35 – 39 personen € 105
  • 40 – 44 personen € 100
  • 45 – 50 personen € 97,50.

Niet inbegrepen: Drankjes tijdens het diner.

opgavestrook_Passiespelen.pdf