In memoriam: Ton Koelemeijer sr

Er is een Spanbroeker doodgegaan. Vader was een rasechte. Hij streed voor zijn Spanbroek en heeft daarmee ook veel betekend voor de gemeenschap. Vanuit het Spanbroeker Cabaret verzorgde hij vele revues bij festiviteiten in de gemeenschap. Hij stond aan de wieg van muziekvereniging Erato en Muziekschool Opmeer; onder zijn leiding werden er kerkenveilingen, later
Erato-veilingen georganiseerd waaruit Stichting De Gemeenschapsveiling is ontstaan. Mede dankzij zijn inzet bleef het Parochiehuis behouden voor het dorp. Mooie voorbeelden van een betrokken en sociaal man.

Maar veel dorpsgenoten kennen hem ook als de postbode op het brommertje of van de fruittuin aan de Toevlucht. Menigeen is daar het pad langs het huis opgelopen om appels, peren of pruimen (de enige, echte Reine Victoria) te kopen. Ook voor de parochie heeft hij zich ingezet. Als lid van het dames- en herenkoor, als voorganger van avondwakes, als koster.

Na het overlijden van moeder, juni 2019, leek hij zich er goed doorheen te slaan. Hij miste haar zeer, maar de regelmatige bezoekjes van kinderen en kleinkinderen hielden hem op de been.
Rond Kerstmis vorig jaar werd het minder en nadat hij opgenomen was in het ziekenhuis werd duidelijk dat hij niet langer zelfstandig kon blijven wonen aan de Zaagmolenweg. Na een korte tijd in Obdam, kwam er plek in De Rustenburcht in Ursem. Middenin in de eerste coronaperiode hebben we hem verhuisd om vervolgens twee maanden bijna geen contact meer te hebben. Dat heeft hem geen goed gedaan. Toch werd hij deze zomerperiode weer positiever. We konden hem weer bezoeken, maakten wandelingen met hem en hadden mooie gesprekken. Hij kon weer genieten van een vissie bij de visboer, ging deelnemen aan activiteiten in het tehuis. ‘Zo wil ik wel 100 worden’ zei hij dan. Het heeft niet zo mogen zijn.

Donderdag 8 oktober werd hij getroffen door een hersenbloeding en raakte hij in coma. Hieruit is hij niet meer bijgekomen. Vader overleed zondag 11 oktober. Hij is 88 jaar geworden. Ondanks de corona-beperkingen hebben we op een mooie manier afscheid genomen. ‘Zijn’ Erato vervulde een mooie rol bij zijn afscheidsviering.
Het is goed zo. Vader is terug bij moeder. Wat rest zijn de herinneringen aan een mooie man en een pracht vader. Bedankt pa!