Pater Kees Spil en de Stichting Uganda

Pater Kees Spil en de Stichting Uganda

Het project ‘Leermiddelen voor kinderen in de bush van Oeganda’ is dit jaar het Vastenactieproject in onze regio ‘de Waterkant’. Het project is aangevraagd door de stichting ‘Uganda Werkvoortzetting Pater Kees Spil’ en is door Vastenactie goedgekeurd. In onderstaand stukje willen wij u eerst iets vertellen over Pater Kees Spil. Wie was hij, wat heeft hij gedaan en wat waren zijn drijfveren? Verdere informatie over het vastenactieproject vindt u in een apart artikel op deze website.
1. Pater Kees
 
Kees is op 29 november 1943 te Zuidermeer geboren als oudste zoon van Arie Spil en Afra Ursem. Hij groeide op, samen met nog 5 broers en 2 zussen, in een liefdevolle en hardwerkende omgeving tussen vee en landbouw. Hij hield niet echt van het werken op het land en op de boerderij. Liever speelde hij thuis met zijn broers en zussen. Een spel wat graag gespeeld werd heette “pastoortje spelen“. Dit gebeurde dan in de varkensstal, pepermuntjes dienden als hostie. 
 
Kees werd al op jonge leeftijd misdienaar en was dan ook veel op de pastorie te vinden. Vrijwel zeker dat mede door die omgeving, zijn roeping om priester te worden is ontstaan.
 
De studie was moeilijk en het was zijn doorzettingsvermogen dat hem deed slagen. Na 4 jaar studie in Hoorn ging Kees verder studeren in Tilburg. Na 4 jaar in Tilburg vervolgde hij zijn studie in Roosendaal, om uiteindelijk zijn studie af te ronden aan het St. Joseph college te Londen. In 1970 werd Kees daar tot diaken gewijd in de aanwezigheid van bijna de hele familie. Het werd een feestelijk bezoek daar in Londen.
 
Een jaar later vond de wijding tot priester plaats in de R.K. kerk van Zuidermeer. Wat waren ze trots zijn ouders, broers en zussen. Het hele dorp liep uit en vierde de wijding mee. Menig krantenartikel werd eraan gewijd. In hetzelfde jaar vertrok Kees naar zijn eerste missiepost in Uganda in Wesunire. Kees komt daar te werken bij Karel v/d Horst. Hij moest wennen aan het klimaat en aan de lokale talen, moeilijk om te leren. De contacten met thuis zijn onregelmatig en spaarzaam. Soms een brief of een ingesproken bandje.
 
In 1977 wordt Kees benoemd tot parochiepastoor van het dorp Buswale, zijn eerste maar ook zijn laatste benoeming. Buswale is een grote parochie waaronder ook een aantal eilanden. In Buswale voelde Kees zich thuis. 
2. Pater Kees pastorie
 
 
 
 Pastorie in Buswale
 
  
Zijn ervaring met vee en landbouw, opgedaan tijdens zijn jeugd, kwamen hem hier goed van pas. Als een echte zoon van zijn vader fokte hij koeien, varkens, kippen en geiten. Kweekte hij maïs, zoete aardappels, pinda’s, cassave en dodo op zijn land. Het vanuit Nederland aangevoerde sla-, bloem- en koolzaad probeert hij daar ook uit. 
 
Maar vooral ook gaat zijn aandacht in Buswale uit naar de gezondheidszorg, scholing en de jeugd. Hij bouwt scholen, organiseert voor de jeugd activiteiten, zet vrouwenpraatgroepen op en bouwt een kleine polikliniek voor de zieken in de omgeving. Belangrijke ontwikkelingen want Buswale ligt ver van de bewoonde wereld in de bush en is in de regentijd nauwelijks te bereiken. Kees was geen prater maar een werker. Zijn kracht lag in de liefde voor de mensen en zijn geloof in God. 
 
Een hoogtepunt was het bezoek van zijn vader aan Buswale ter gelegenheid van zijn 12,5-jarig jubileum als priester. Er werd een groot feest op Afrikaanse wijze gevierd met het hele dorp. Trots liet hij zijn vader alles over zijn werk zien. Er ontstond veel begrip voor zijn keuze en dat maakte het voor zijn vader makkelijker om hem daar na een paar weken achter te laten.   
3. Pater Kees met meisje
 
 
 
 Kees met een meisje in Buswale
  
Kees schuwde het niet om zijn stem te verheffen als ‘zijn mensen’ onrecht werd aangedaan. Dit leverde soms dreigende situaties op die steeds goed afliepen. Deze gebeurtenissen werden verzwegen voor thuis; hij wilde ze niet ongerust maken.
 
Na 17 jaar in Uganda gewerkt te hebben is hij op 44-jarige leeftijd tijdens een roofoverval, thuis op zijn veranda, op gruwelijke wijze vermoord. De volgende dag bereikte het bericht zijn familie, een niet te bevatten wrede waarheid. Naar zijn wens werd hij begraven op zijn eigen erf achter de kerk. 
 
De moord op Kees was voor de familie zwaar te dragen maar groter waren de gevolgen voor de inwoners van Buswale. Wie kon zijn plaats nog vervangen? Kort voor zijn dood was Kees begonnen met het bouwen van een grote hal voor diverse activiteiten. Die hal is direct na zijn dood door vrienden uit een naburige stad afgebouwd: ‘The Kees Spil Memorial Hall.’
4. Pater Kees grafsteen
 
Tijdens zijn laatste vakantie had hij enthousiast gesproken over zijn plannen om de inwoners van Buswale vooruit te helpen. Familie, buren en vrienden sloegen de handen ineen en besloten om die plannen die hij had voort te zetten. ‘Stichting Uganda Werkvoortzetting Pater Kees Spil’ werd in 1989 opgericht. Tot op heden wordt de parochie Buswale financieel door de stichting ondersteund. Twee keer per jaar komt een nieuwsbrief met daarin alle wel en wee van de projecten. 
 
Verder is er een mooie website die regelmatig wordt bijgewerkt met de laatste ontwikkelingen.
 
Leden van de stichting bezoeken regelmatig, op eigen kosten, deze projecten. Gemaakte kosten zoals reis- en verblijfkosten, drukwerk, porti, kopieën, vergaderkosten etc. worden privé voor rekening genomen door de bestuursleden.
Minder dan 1% van de ontvangsten wordt aan niet te vermijden kosten uitgegeven (bankkosten). De stichting is een transparante ANBI-organisatie. Het bestuur bestaat uit een groep mensen die geïnspireerd is door deze “Erfenis van Kees” en hopen dat ze met hun inzet zijn idealen kunnen blijven verwezenlijken.
 
MOV-groep Spanbroek

Diversen

Contact

Spanbroekerweg 186
1715 GV SPANBROEK
Tel: 0226 351 239

Geopend
dinsdag 9:30 - 11:00 uur

Noodnummer
Tel: 0653756586