WE BUILD THE FUTURE FOR YOU!

Fusce suscipit varius mim sociis natoque penatibus et magnis dis.

Symbolische tocht, muziek en verbinding centraal op zaterdag 24 maart

‘De Zaanse Passion brengt verbinding’

ZAANDAM – Het passieverhaal van Jezus komt tot leven op 24 maart in het Veldpark met een symbolische tocht en muzikale uitvoering. Dit jaar grootser opgezet dan ooit.

In de openlucht
Ds. Mirjam Sloots, de projectleider: ,,Doordat we de muzikale uitvoering in de openlucht gaan doen, kom je qua sfeer en beleving heel dicht op de landelijk Passion. De kerk bleek vorig jaar te klein om alle mensen die wilden kijken te herbergen. Dit jaar is er plaats voor iedereen! We zijn blij dat drie protestantse kerken uit Zaandam, Wormerveer en Koog-Zaandijk en het Apostolisch Genootschap Zaandijk onder de paraplu van Stichting Samenbindende Projecten dit prachtige event organiseren.“

Historische locatie
Het Burgemeester in ‘t Veldpark in Zaandam is een historische locatie waar in 2015 zo’n 1500 vluchtelingen werden opgevangen in een groot tentenkamp. Op 24 maart is het de plek waar om 20.00 uur op een groot podium het passieverhaal van Jezus start met het Syrische lied ‘thuisland’. Het is een hoopvol teken dat Syrische deelnemers aan dit project meedoen en hun plek hebben gevonden in de Zaanse Samenleving.

Jezus’ passieverhaal in videoclips
Het publiek mag op een uitvoering rekenen die klinkt als een klok. “Dat komt mede doordat onze nieuwe regisseur Ferdinand Borger (theoloog/programmamaker IKON/NCRV) de uitvoering op een frisse, nieuwe manier heeft vormgegeven”, vertelt één van de spelers, Wil Renaud uit Wormerveer. Op het podium leidt dat tot een dynamische en spannende voorstelling, waarin herkenbare emoties van vriendschap, verraad en gemis te beleven zijn. Daarbij zijn tevens videoclips te zien, filmscenes uit het passieverhaal van Jezus die in de Zaanstreek zijn opgenomen, gemaakt door cineast/vlogger Steven Geldof.

Challenge, Syrische band en Oratoriumkoor
Aan de hand van flashbacks van Maria, moeder van Jezus, en zijn vriendin Maria Magdalena wordt het passieverhaal op muziek van onder meer Coldplay, Pink Floyd en Trijntje Oosterhuis op eigentijdse wijze uitgevoerd door de coverband The Challenge en 40 talentvolle Zaankanters. Enrico Kors speelt en zingt Jezus op overtuigende wijze. De Syrische muzikantengroep Mood weeft originele oosterse muziek door de moderne scènes heen. Oratoriumkoor COVZ zorgt voor een muzikale verrassing met een koraal uit de Mattheuspassion.

Verbinding
Met muziek en een tijdloos verhaal waarin verbinding centraal staat, wordt er als één grote familie toegeleefd naar de uitvoering. Christenen, moslims, bahá’-i, hindoes, niet-gelovigen of ‘iets er tussenin’ ontmoeten elkaar, maken plezier, delen waardevolle ervaringen en krijgen zo op natuurlijke wijze respect voor elkaar. Vooroordelen worden geslecht, vriendschappen ontstaan.

Symbolische tocht
De Zaanse Passion begint om 19.00 uur op De Burcht met een symbolische tocht. Deze wordt geopend door wethouder Rita Visscher. “Een verlicht kruis wordt gedragen met als motto: ‘draag en verlicht elkaars leed en lasten in de Zaanstreek’. Verschillende welzijnsorganisaties zullen dit kruis dragen. Wie dat mooi vindt mag zich daarvoor ook aanmelden (via ) of gewoon meelopen met de tocht”, zegt ds. Sjaak Visser uit Zaandam, die samen met een team de tocht organiseert en in goede banen leidt door de Rosmolenbuurt.

De toegang is gratis. Iedereen die meeloopt in de symbolische tocht is verzekerd van een zitplaats bij de muzikale voorstelling in het Veldpark. Er is ook plek gereserveerd voor minder validen. De organisatie roept op met de fiets te komen. Auto’s parkeren kan in de Rosmolenbuurt.

Meer informatie op samenbindendeprojecten.nl/ of Facebook.com/De Zaanse Passion

Datum: Zaterdag 24 maart