Vastenactie 2024

St.UgandaSpilOnze regio ‘De Waterkant’ zet zich dit jaar in voor een nieuw goedgekeurd project van  de Stichting Uganda. Het gaat om “Verbetering St. Matia ziekenhuis, Buswale, Uganda”

Om zijn idealen door te laten gaan is na zijn dood in 1989 de 'Stichting Uganda werkvoortzetting pater Kees Spil'opgericht door buren, vrienden en familie. De stichting is actief in Buswale en in Kiyunga.

Informatie over Buswale
Buswale is het dorp en de parochie waar pater Kees Spil werkte van 1977 tot aan zijn gewelddadige dood op 22 oktober 1988. Een dorp twee uur rijden van de stad Jinja en niet ver van de grens met Kenia. Er is geen openbaar vervoer. Er is een bescheiden elektrisch netwerk en geen stromend water. Dat maakt dat de levensomstandigheden er heel anders zijn.
De parochie Buswale is zeer uitgestrekt en heeft meerdere dorpjes onder zijn hoede. Ieder met een eigen kleine kerk die soms nog van leem of zelfgebakken stenen is gemaakt. Ook heeft de parochie Buswale een aantal eilanden in het Victoriameer onder zijn hoede, genaamd de Sikulu eilanden. Deze eilanden worden per motorboot door de parochiepastoor bezocht. Dit is steeds weer een hele onderneming van soms meerdere dagen. De mensen leven van de opbrengst van het land en van de visvangst. In droge periodes wordt er weinig tot niets verdiend.

Verbetering St. Matia Mulumba ziekenhuisvastenactiemoederenkind
In zijn werk ging Kees’ aandacht ook uit naar de gezondheidszorg. Toen hij in Buswale arriveerde was er slechts een kleine dispencery. Zuster Theresa zwaaide daar de scepter. Vaccinaties en kleine medische ingrepen werden vakkundig door haar gedaan. Kees en Theresa hadden veel steun aan elkaar en bespraken het plan om een echt ziekenhuis te bouwen.
Het diocees, toen nog onder aanvoering van bisschop Willigers, heeft het plan uitgevoerd.

In deze parochie Buswale is het ziekenhuisje de enige mogelijkheid voor medische zorg. Omdat de meeste mensen geen vervoer hebben zijn ze er ook afhankelijk van. Met de auto is het namelijk ruim twee uur rijden naar de dichtstbijzijnde grote stad Jinja. Dat is voor veel mensen te kostbaar en in dringende medische situaties te ver.
Het huidige ziekenhuisje is oud. Jarenlang geen onderhoud plegen door geldgebrek eist zijn tol. De huidige staat is slecht. Zo is het dak lek, waardoor het regenwater op veel verschillende plaatsen het ziekenhuisje binnenstroomt. Er is geen aansluiting op het openbare elektriciteitsnet, waardoor bij medische handelingen in het donker vaak een zaklamp moet worden ingezet. Kozijnen en deuren moeten worden vernieuwd. De muren aan binnen- en buitenkant moeten worden hersteld.
Door deze situatie zijn de werkomstandigheden niet aantrekkelijk. Kwalitatief goed medisch personeel is moeilijk te krijgen en vast te houden.

Het project beoogt in eerste instantie een renovatie van het ziekenhuisje plus het realiseren van een aansluiting op het openbare elektriciteitsnet. Voor de toekomst staan nieuwe bedden en moderne apparatuur op de lijst.
Wij hopen dat u een financiële bijdrage wilt deponeren in de Vastenactiebus die  tot en met Pasen achterin de kerk staat. De opbrengst vanuit de parochies wordt door Vastenactie verhoogd met een substantieel beQR codevastenactie24drag. Dit geldt natuurlijk ook voor de overschrijvingen die u hopelijk doet naar Vastenactie.
Het rekeningnummer is: NL21 INGB 0000 0058 50. I.v.m. de  premie dient u wel het projectnummer 402446  te vermelden.
Het is ook mogelijk nevenstaande QR-code te scannen.
Wij hopen op een mooie opbrengst voor ‘Stichting Uganda’!

MOV-groep Spanbroek

Geopend